Manjushree – Bodhisattva af guddommelig visdom og bevidsthed.

Manjushree er en af de mest populære Bhodhisattvas. Han legemliggør det visdommelige aspekt af et oplyst sind.

Det er evnen til at se ind i den sande natur af virkeligheden, for de pågældende personer og fænomener. Manjushree har evnen til at skelne korrekte opfattelser af virkeligheden som den er. I denne form for Manjushree, har han et enkelt ansigt, som symboliserer hans visdom som ikke-dualistisk.

Han er den ældste af Bodhisattva’erne og ifølge legenden, en kinesisk helgen. I Nepal bliver han betragtet som skaberen af Kathmandu dalen. Hans intuition fortalte ham om den blå flamme (symboliserer Adibuddha eller Swayambhu) på en lotus i Kalihrada, en sø i Nepal. Han tog på pilgrimsrejse til det sted, sammen med sine to koner, for at tilbede. For at nå flammen ude i vandet, måtte han skære en del af den sydlige væg af bakken væk med sit sværd. Vandet styrtede ud, og Bagmati floden drænede dalen, som blev Kathmandu Valley. Swayambhunath Stupa blev bygget på det sted, hvor flammen kom ud af lotussen. På skulpturer holder han et flammende sværd i sin højre hånd som symbolisere afskæring af roden af den illusion, som er årsag til lidelse, uvidenhed og selvopfattelse. Han holder den hellige tekst med titlen “Perfection of Wisdom”, som forhindrer alle vrangforestillinger. Mens den venstre hånd er i undervisnings mudra (Jnan Mudra). Han sidder i Vajraparyanka position.

Manjushri betragtes som Gud for landbrug eller himmelsk arkitekt. Han er også Gud af videnskab. Folk tror, at tilbedelse af Manjushri kan give dem visdom, hukommelse, intelligens osv. Han påkaldes især for at øge intelligens ved at recitere hans mantra “Om A Ra Pa Ca Na Dhih” mange gange.

Samme dag Saraswoti Puja fejres, den 13.. af februar, bærer også kulturel og religiøs betydning for buddhistier der prioriterer denne dag for tilbedelse Manjushree.

Tilbage til blog