Grøn Tara

DKK 4.000,00

Gudinden Tara er æret i to traditioner. Som hindu stjerne gudinde, er hun et symbol på evigt lys og liv. For buddhister er hun en kvindelig Buddha og meditations gudinde. Hun er uden tvivl den mest populære gudinde i det Buddhistiske Pantheon. Tara anses for at være gudinden for universal medfølelse, der repræsenterer dyder, kraft og oplysende aktivitet.

1 på lager


Varenummer st_501_daphne Kategorier ,


Share
Beskrivelse

Tara

Gudinden Tara er æret i to traditioner. Som hindu stjerne gudinde, er hun et symbol på evigt lys og liv. For buddhister er hun en kvindelig Buddha og meditations gudinde. Hun er uden tvivl den mest populære gudinde i det Buddhistiske Pantheon. Tara anses for at være gudinden for universal medfølelse, der repræsenterer dyder, kraft og oplysende aktivitet.

Ordet Tara i sig selv er afledt af “Tri” (at krydse), derfor antyder navnet meget sigende “den som gør det muligt for levende væsner at krydse Oceanet af liv og lidelse”. Hendes medfølelse for alt levende og lyst til at rede dem for lidelse, siges at være stærkere end selv en mors kærlighed for hendes børn.

Som Buddhistisk gudinde for medmedfølelse, lærer hun os visdommen af ikke tilknytning (non-attachment). Med hendes tredie øje og øjne på hænder og føder, ser Tara gennem det menneskelige dødelige slør og ind i evigheden. Venligt minder hun os om at intet vil bestå, og hvert øjeblik er perfekt. “Åben dine øjne til nuet”, siger Tara,”og vær i fred med selv”

Som den første Dalai Lama udtrykker det, bare ved at blive tilkaldt for hjælp, reder hun øjeblikkelig de troende fra følgende otte ulykker:

¤ Løver og hovmod

¤ Vilde elefanter og vildfarelse

¤ Skovbrande og had

¤ Slanger og misundelse

¤ Røvere og fanatiske synspunkter

¤ Fængsler og begærlighed

¤ Oversvømmelse og vellyst

¤ Dæmoner og tvivl

De mest populære former for Tara er de meget tilbete hvide og grønne Tara’er. Man tror at de første artister der afbillede grøn Tara brugte en ung jomfru som model og for den hvide en mere moden kvinde. Traditionelt er Grøn Tara set som en ung pige med en drilagtig og spøgefuld natur, derimod er Hvid Tara repræsenteret som en yppig kvinde, fuldbrystet og vis.

Ja, i stor udstrækning er den Buddhistiske kunst af de to Tara’er, med deres feminine charme og sofistikerede afbildninger, repræsenterer et begreb uden sammenligning i nogen andre kunsttraditioner. Åben til diverse fortolkninger, både på det spirituale og sensuelle plan, har disse to gudinder inspireret generationer af tilbedende kunstnere til at opnå kreative højder.

Der er forskellige legender om Taras oprindelse. Her er to af dem, taget fra Tara Tantra:

Hun var født som en konges datter. Som en spirituel og medfølende prinsesse gav hun regelmæssigt ofringer og bønner til ordinerede munke og nonner. Gennem disse handlinger opnåede hun stor fortjeneste (merit), og munkene fortalte hende, at på grund af hendes spirituelle færdigheder, ville de bede for at hun kunne blive genfødt som en mand der skulle sprede det Buddhistiske budskab. Til dette svarede hun, at der var ingen mand eller kvinde, at intet eksisterer i virkeligheden, derfor ønskede hun at bibeholde hendes kvindelige form for at tjene andre skabninger indtil alle havde nået at blive oplyst (enlightenment). Dermed antydede hun at munkene kundskab ikke var stor, ved at tro at kun mandlige prædikanter kunne udbrede Buddhisme. På grund af dette kan man betragte Tara som en at de tidligste feminister.

I den anden legende sidder Avalokiteswara (Buddha af medfølelse eller medlidenhed) i sin himmel og ser ned på vores verden af lidende skabninger, han begyndte at græde da han så at flere og flere led. Fra tårerne der strømmede ned fra hans ansigt var de to Tara’er født, en fredelig hvid fra det venstre øje og en vild, heftig grøn fra det højre.

Yderligere information
Vægt 3.5 kg
Størrelse 21 × 15 × 31 cm

Privacy Preference Center