Milarepa
Han var en af de mest berømte lærere i Kagyu sekten og er meget elsket af tibetanerne. Han var en af de mest kendte yogier og digtere i Tibet, der inspirerede en ny bølge af folkelig hengivenhed i buddhismen.
Han levede fra 1040 til 1123, og det blev sagt hans krop blev grøn som et resultat af at han kun spise vilde brændenælder. Han plejede kun at bære bomuldklæder i koldt vejr og derfor kaldes han bomuld-klædte Mila. Hans far døde i en tidlig alder, og hans onkel overtog al hans ejendom. Han blev tvunget til at leve et liv som slave. På hans mors anmodning forlod Milarepa hjemmet og studerede sort magi. Mens hans tante og onkel havde en fest for at fejre det forestående ægteskab af deres søn, tog han sin hævn ved at påkalde en kæmpe skorpion der nedrev deres hus og dræbte 35 mennesker, selv om onkel og tante formodes at have overlevet. Landsbyboerne blev vrede og begyndte at lede efter Milarepa, men hans mor fik sendt en besked til ham, og han sendte et haglvejr der ødelagde deres afgrøder. Efter han fik sin hævn vidste han at det var forkert, og han gav afkald på alle verdslige glæder og blev discipel af Marpa. Han tilbragte resten af sit liv med at vandre gennem Tibet og udføre mirakler, meditere højt oppe i bjergene, konvertere nomadisk folk til buddhismen og komponerede mange digte og sange. Det skrives at han lavede over 100000 sange.
Efter hans død hans formidlede hans disciple historier om hans uselviske gerninger, og han blev en af Tibets mest populære helgener.
“Livet er kort og tidspunktet for ens død er usikker, så anvend den til meditation”
instruerede han. “Undgå at gøre noget ondt, og tilegn dig fortjeneste (merit) efter bedste evne, selv på bekostning af selve livet. Kort sagt: opfør dig, så du ikke har grund til at skamme sig over dig selv. ”
Milarepa er repræsenteret i mange statuer, siddende på en gazelle skind på et sæde af en lotus. Han er vist med langt krøllet hår, klædt i kloster klæder. Med den højre hånd løftet med fingrene udstrakte og håndfladerne vendt udad bag hans højre øre, da han lytter til ekkoet fra naturen eller synger hans sange af realisering. Hans venstre hånd holder en tiggerskål ..