Amitabha (tib. Opagme) er det uendelige lys , han kaldes også Amita eller Amida Buddha, er sandsynligvis den bedst kendte af de 5 Dhyani Buddhaer. Især er hengivenhed til Amitabha, i centrum af Rent Lands Buddhismen, en af de største skoler af Mahayana buddhismen i Asien.

For lang siden tid, var Amitabha en konge, der gav afkald på sit rige, for at blive en munk. Kaldet Dharmakara Bodhisattva, praktiserede han flittigt for fem eons (meget lang tid) og opnåede oplysning ( Enlightenment og blev til en Buddha.

Amitabha er den ældste Buddha blandt Dhyani buddhaerne. Han siges at opholde sig i Sukhabati himlen i fredelig meditation, det vestlige paradis, også kaldet Det Rene Land. De, der er genfødt i det Rene Land oplever glæden ved at høre Amitabha undervise i dharma indtil de er klar til at komme i Nirvana. Han bliver tilbedt tænkende, at man kan opnå frelse. Han sidder i Samadhi Mudra (meditation) med sine to håndflader foldet opad, den ene oven på den anden, der ligger på hans skød. Han har en lotus som hans tegn, der symboliserer blid og renhed . Når han er repræsenteret på en Stupa, vender han altid mod vest. Nogle gange holder han en Patra (Skål) i samme stilling.

Amitabha symboliserer barmhjertighed og visdom og er Buddha af den omfattende kærlighed. Han arbejder for oplysning ( Enlightenment ) af alle væsener (repræsenteret som en velsignelses Buddha). Hans vigtigste oplysnings teknik er visualiseringer af omverdenen som et paradis. Han, som ser sin verden som et paradis, vækker sin oplysnings energi. Verden kan ses som et paradis med en tilsvarende positiv tanke (oplysnings tanke) eller ved at sende lys til alle væsener (med ønsket at alle væsener er lykkelige). Efter Amitabhas doktrin, kan man komme til paradis (i Det Rene Land af Amitabha), hvis de visualiserer, ved deres død, Amitabha i himmelen (solen) over deres hoveder (i den vestlige horisont), så tænk på hans navn som et mantra og forlad kroppen som en sjæl gennem kron chakraet. I tantrisk meditation på Amitabha, er det en modgift mod begær. Han er til tider afbilledet mellem bodhisattvaerne Avalokitesvara og Mahasattva.